华拓科技网
您的当前位置:首页2022安徽芜湖县高考英语阅读理解二轮基础摸练(5)及答案

2022安徽芜湖县高考英语阅读理解二轮基础摸练(5)及答案

来源:华拓科技网
2022安徽芜湖县高考英语阅读理解二轮基础摸练(5)及答案

阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

Visiting U.S. President George W. Bush said in Beijing Friday that both China and the United States should encourage bilateral(双边的) contacts and exchanges to promote mutual(相互) understanding.

“It’s important for our political leaders to come to China,” said Bush, who gave a speech Friday morning at Qinghua University, one of the most prestigious universities in China.

His working visit to China and discussions with Oinghua students “help promote” Sino-U.S.(中美) relations, Bush said in response to a student’ s question about what he would do to promote Sino-U.S. relations.

“Many people in my country are very interested in China,” he said, adding that these Americans have learned more about China’s culture and the Chinese people.

He said that he would keep encouraging such contacts and exchanges between the two countries.

Bush said that he would describe back home what he has seen here and that China as a great nation not only has a “great history” but also an “unbelievably exciting future.”

The president said that the 2008 Olympic Games would make a significant opportunity for the rest of the world to understand China, which enables more people to come to China and feel the modernization taking place, and many more people will see it on the television.

Bush arrived in Beijing Thursday for a two-day working visit to China.

1. What the word “prestigious” in the second paragraph probably means? A. great

B. famous

C. honorable

D. modest

答案解析:答案为B。本题为词义猜想题。结合 “prestigious” 所在的上下文, “…who gave a speech Friday morning at Qinghua University, one of the most prestigious universities in China.” 依据常识,清华高校在我国格外有名,故答案为B。

2. Which of the sentence is NOT true?

A. Bush think bilateral contacts and mutual understanding will promote Sino-U.S. relations.

B. Many Americans are interested in China.

C. Bush and the students of Qinghua discussed something about how to make China richer and stronger.

D. The 2008’s Olympic Games is a great change for China been known by the world.

答案解析:答案为C。本题为细节推断题。由第一段内容可知,A选项符合文意。由第四段 “Many people in my country are very interested in China,”可知,B选项符合文意。由倒数其次段内容可知,D选项符合文意。只有C选项“布什和清华高校的同学争辩如何使中国更富强”未提及。故答案为C。

3. Many Americans are interested in China because _______. A. they want to come here to take part in the 2008 Olympic Games B. they have learned something of China and they want to learn more C. China has been taking place great change

D. China has a “great history” and “unbelievably exciting future”

答案解析:答案为B。本题为细节题。由第四段“…adding that these Americans have learned more about China’s culture and the Chinese people.”可知,答案为B。

4. The narrator(叙述者) of the passage was most probably _____. A. a reporter

B. a psychologist

C. a politician

D. a sociologist

答案解析:答案为A。本题为推理题。依据文章的内容可推断文章的体裁为新闻报道,叙述者最有可能是记者。故答案为A。

阅读理解。

Nearly all of today’s Native Americans in North, Central and South America can trace their ancestry to just six

women whose descendants(后裔)immigrated around 20,000 years ago, a DNA study suggests.

The finding does not mean that only these six women gave rise to migrants who crossed into North America

from Asia in the earliest population of the continent.Rather, it suggests that only six left a particular DNA legacy that

persists to today in about 95% of Native Americans, said study co-author Ugo Perego in Utah.

“The women did not necessarily arrive together, nor even all live at the same time,” he said.Results indicate the

women arrived sometime between 18,000 and 21,000 years ago.

The work was published this week by the journal PLoS One.Perego is from the Sorenson Molecular Genealogy

Foundation in Salt Lake City and the University of Pavia in Italy.The work confirms the previous indications of just six maternal(母系的)lineages, as well as a date of around 20,000 years ago when the first people in North America arrived after crossing a land bridge from Asia, Perego said.

The researchers studied mitochondrial (线粒体) DNA, which is passed only from mother to daughter.They

created a “family tree” that traces the different DNA lineages found in today’s Native Americans.By noting mutations(突变)in each branch and applying a formula for how often such mutations arise, they calculated how old each branch was.That indicated when each branch arose in a single woman.

The six “founding mothers” obviously did not live in Asia because the DNA signatures they left behind are not

found there, Perego said.So they probably lived in Beringia, the now-submerged land bridge that stretched to North America, he said.

6.What is the passage mainly about? A.A study indicates that women arrived in America around 20,000 years ago. B.A study indicates six women gave rise to migrants of America.

C.A DNA study tells about people who crossed into North America from Asia.

D.A study indicates Native Americans can trace their ancestry to just six women.

7.Which of the following is TRUE about the research? A.It shows that DNA is passed from parents to daughters.

B.It concludes that the six women arrived individually but lived at the same time.

C.It is a joint one conducted by Salt Lake City and an Italian university.

D.It shows that only six women in 95% of present Native Americans have got a particular DNA legacy.

8.Which of the following has the closest meaning to the underlined word “lineages”?

A.Classes.

B.Varieties.

C.Families.

D.Findings.

9.What didn’t Ugo Perego and his team do? A.They used a “family tree” to analyze the findings. B.They focused on life styles of the original women. C.They clarified genetic changes in the family tree.

D.They studied how long each branch had developed.

10.What can we infer from the finding? A.The six mothers probably lived on the present islands in North America. B.Most Native Americans have got the DNA legacy passed from the six women. C.Beringian DNA was found in the women who originally immigrated to North America.

D.The research was not accepted by the previous scientists because of its contradiction.

【参】6—10、 D C C B B

阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A senior United Nations Children’s Fund(UNICEF) official on May 29 praised China for its remarkable achievements in children’s welfare.

A. H. M. Farook, UNICEF’s operations area officer for China and Mongolia said that China “can be very satisfied to tell the whole world what can be done with limited resources to help its children to grow healthily and happily.”

China’s child population makes up one-fifth of the world’s total. “The reason behind the

tremendous(巨大的) achievement is China’s long tradition of caring for children both at home and in society,” he said.

“What’s more is that Chinese people have always given special attention to children who are in special need.” The UN official made the remarks when addressing a group of 50 children and staff from the Beijing Children’s Welfare Home at the Shangri-la Hotel, Beijing.

The hotel invited the orphans to share snacks, sing, dance and play games at a park inside the hotel for a “Share the Sunshine” party, as a prelude(前奏) to celebrations to mark the Children’s Day.

The Beijing children’s Welfare Home, set up soon after New China was founded in 1949, has at present more than 400 children.

A leading official of the welfare institution said that the children live a happy life and that the agency spends 400—500 yuan a month for an average orphan. An average Chinese workers earned 440 yuan a month during the first quarter this year.

Gu Xiaojin, deputy secretary-general of the China Youth Development Foundation(CYDF), said people from all walks of life have contributed to the welfare of the Chinese children.

She said that CYDF set up the Project Hope in 19, which calls on people across the country to donate money to help poor children to continue their schooling.

By the end of last year, she said, CYDF had collected nearly 700 million yuan in donations, which has helped the establishment of 2, 074 Hope primary schools and enabled more than 1. 25 million dropouts to return to school classrooms.

Three “Hope Stars” also attended the party. They were model teenagers chosen among students who are economically supported by the Project Hope to further their nine-year

compulsory(义务) studies in the poverty-stricken regions. They will be torchbearers(火炬接力者) for the Chinese Team for the up coming Atlanta Olympic Games this year.

A. parents take good care of them both at home and in society B. the whole society care for children as well as their parents C. Schools and teachers pay much attention to the growth of children

D. Chinese people always give special attention to children who are in special need

答案解析:答案为B。本题为细节题。由第三段 “The reason behind the tremendous achievement is China’s long tradition of caring for children both at home and in society,” 可知,儿童能够健康欢快地成长的条件是社会和家庭共同的关怀,故B选项符合文意。A选项只强调了父母的作用,C选项只强调了学校和老师的作用,都太片面,均不选;D选项的 “always”一词显得太过确定化,故不选。

2. Every year the Beijing Children’s Welfare Home spends _______ on the orphans A. 1, 920, 000 yuan B. 2, 160, 000 yuan C. Over 2, 400, 000 yuan D. 2, 200, 000 yuan or so

答案解析:答案为D。本题为推理计算题。题干要求推算出Beijing Children’s Welfare Home在孤儿身上一年的花费,由第六段 “The Beijing children’s Welfare Home, …has at present more than 400 children.” 和第七段 “… the agency spends 400—500 yuan a month for an average orphan.” 可以推算,一年的费用在1, 920, 000元到2, 400, 000元之间,然而费用不会恰好是2, 160, 000元,只有D选项的答案最为精确 。

3. CYDF collected 700 million yuan with the purpose of _______. A. reducing dropouts B. helping homeless orphans

C. supporting the Chinese Team for the coming Atlanta Olympic Games D. establishing 2, 074 Hope primary schools all over the country

答案解析:答案为A。本题为细节推理题。由倒数其次段 “ By the end of last year, she said, CYDF had collected nearly 700 million yuan in donations, which has helped the establishment of 2, 074 Hope primary schools and enabled more than 1. 25 million dropouts to return to school classrooms.”可知,CYDF筹集的资金用于挂念建立期望工程学校,让失学儿童返校,A选项和D选项都是文章所提到的,然而A选项“削减失学儿童”是这笔资金的最终目的,D选项是达到此目的的方式,故答案为A。

4. We can infer from the text that _______.

A. Every Chinese child has its own special need, so we should pay special attention to each. B. All the children in the poverty-stricken regions of China are too poor to go to school.

1. Children can grow healthily and happily as long as _______. C. Ever since liberation. the Chinese Communist Party has been concerned about the growth of the younger generation.

D. With the help of UNICEF officials, there are no more dropouts in China.

答案解析:答案为C。本题为推理题。由第六段 “The Beijing children’s Welfare Home, set up soon after New China was founded in 1949, has at present more than 400 children.” 可知,自从新中国建立以来,The Beijing children’s Welfare Home 里收养了400多名孤儿,可以推断C选项 “自从以来,中国党始终关怀儿童的成长”与文意符合。故答案为C。

由第四段 “What’s more is that Chinese people have always given special attention to children who are in special need.” 可知,需要赐予有特殊需求的儿童特殊关注,A选项意为“给每个儿童特殊关注” 曲解了文章的意思,故错误,B、D选项表述错误,均不选。

5. It is possible that this passage was written in _______. A. 1992 B. 1996 C. 1998 D. 2000

答案解析:答案为B。本题为细节题。由最终一段最终一句话 “They will be torchbearers for the Chinese Team for the up coming Atlanta Olympic Games this year.”可知,此文章写于亚特兰大奥运会举办的那一年,而这年是在1996年。故答案为B。

阅读理解

Everyone knows about straight-A students.We see them frequently in TV situation comedies and in movies like

Revenge(报复)of the Nerds.They get high grades, all right, but only by becoming dull laborers, their noses always stuck in a book.They are not good at social communication and look clumsy while doing sports. How, then, do we account for Domenica Roman or Paul Melendres?

Roman is on the tennis team at Fairmont Senior High School.She also sings in the choral group, serves on the

student council and is a member of the mathematics society.For two years she has maintained A’s in every

subject.Melendres, a freshman at the University of New Mexico, was student-body president at Valley High School in

Albuquerque.He played soccer and basketball well, exhibited at the science fair, and meanwhile worked as a reporter

on a local television station.Being a speech giver at the graduation ceremony, he achieved straight A’s in his regular classes, plus bonus points for A’s in two college-level courses.

How do super-achievers like Roman and Melendres do it? Brains aren’t the only answer.“Top grades don’t

always go to the brightest students, ” declares Herbert Walberg, a professor of education at the University of Illinois at Chicago, who has conducted major studies on super-achieving students.“Knowing how to make the most of your innate(天生的)abilities counts for more.Much more.”

In fact, Walberg says, students with high IQ sometimes don’t do as well as classmates with lower IQ.For them,

learning comes too easily and they never find out how to get down.

Hard work isn’t the whole story, either.“It’s not how long you sit there with the books open, ” said one of the

many-A students we interviewed.“It’s what you do while you’re sitting.” Indeed, some of these students actually put in fewer hours of homework time than their lower-scoring classmates.

The kids at the top of the class get there by mastering a few basic techniques that others can readily learn.

11.The underlined word “nerds” can probably be . A.dull bookworms lacking sports and social skills B.successful top students popular with their peers C.students with certain learning difficulties

D.born leaders crazy about social activities

12.What can we conclude from the first paragraph?

A.Most TV programs and films are about straight-A students.

B.People have unfavorable impression on straight-A students.

C.Everyone knows about straight-A students from TV or films.

D.Straight-A students are well admired by people in the society.

13.Some students become super-achievers mainly because .

A.they are born cleverer than others B.they work longer hours at study C.they make full use of their abilities D.they know the shortcut to success

14.What will be talked about after the last paragraph?

A.The interviews with more students. B.The role IQ plays in learning well. C.The techniques to be better learners. D.The achievements top students make.

15.What can we infer from the passage?

A.IQ is more important than hard work in study. B.The brightest students can never get low grades. C.Top students certainly achieve all-around developments. D.Students with average IQ can become super-achievers.

【参】11—15、A B C C D

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容